Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Новини Хмельниччини » Стара синява: палац, який малював Наполеон Орда



Стара синява: палац, який малював Наполеон Орда

Новини Хмельниччини 29 листопада 2009
Стара синява: палац, який малював Наполеон Орда


Туристичні путівники Хмельниччиною обминають своєю увагою Стару Синяву, згадуючи лише розташовану поруч уславлену козацькою звитягою Пиляву. Але дарма. У Старій Синяві теж можна знайти та побачити доволі цікаві старовинні пам’ятки минувшини.

Ось, наприклад, малопримітний старий одноповерховий корпус районної лікарні, що розташувався серед дерев старого парку. Якщо уважно придивитися до його класичної архітектури, стає зрозуміло, що ця будівля стоїть тут не одне століття. Працівники лікарні підтверджують – це колишній панський палац. Безумовно, роки внесли свої корективи у фасад цієї будівлі, особливо, коли при черговому ремонті у 1980-х років були втрачені портики головного входу та торцевого фасаду, що значно збіднили зовнішній вигляд палацу. Проте, якими були ті портики, можна побачити на старовинному малюнку відомого художника ХІХ століття Наполеона Орди. Сьогодні не так вже й багато збереглося тих об’єктів, які замалював Н. Орда під час своїх подорожей Поділлям. Й один з них – палац у Старій Синяві. Чи це не подарунок долі та привід зберегти, або, навіть, відновити старовинну споруду?

Історія палацу нараховує вже два століття. На початку ХІХ століття містечко Стара Синява та навколишні села придбала княгиня Анна Цецілія Радзивілова (1765-1850), дружина князя Матеуша Радзивіла. На околиці містечка вона спорудила одноповерховий палац та заклала великий (до 40 га) парк, сподіваючись залишити цей маєток нащадкам. Але, не судилося – чоловік, на жаль, скоро помер (у 1818 році), а згодом пішов на той світ й єдиний син Олександр. Анна залишилася хазяйнувати у Старій Синяві сама, й єдину втіху в останні роки свого довгого життя знаходила у прогулянках на самоті своїм парком. Можливо, тому, серед деяких старожилів Старої Синяви можна почути загадкові легенди про вісімдесятирічну чорну княгиню, що й дотепер блукає тим парком й маєтком.

Після смерті Анни Цецілії Радзивілової у 1850 році Стару Синяву придбав поміщик Ксаверій Стадницький, який разом зі своїми нащадками (сином та онуком), володіли містечком до 1920 року, залишили старосинявський маєток у тому вигляді, як він був побудований при княгині Радзивіловій. Первинний вигляд палацу зафіксував на малюнку відомий художник Н. Орда на початку 70-х років ХІХ століття.

джерело
Сергій ЄСЮНІН.
Теги хмельниччина , історія



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 970
Спонсорська реклама
Самі свіжі та цікаві Новини Хмельниччини : огляд, анонс та аналіз подій

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: