Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Новини Хмельниччини » Річка-вонючка труїть жителів Хмельницької області, а у чиновників, як завжди, проблем немає



Річка-вонючка труїть жителів Хмельницької області, а у чиновників, як завжди, проблем немає

Поки деякі чиновники в своїх кабінетах дихають свіжим, очищеним кондиціонерами повітрям, жителі містечка Білогір'я змушені кожен день нюхати страшний сморід, який йде від місцевої річки Горинь. Туди вже роками зливають нечистоти і різну гидоту. Мало того, що біля води дихати не можна, річка загрожує людям ще й хворобами.





Місцеві жителі прозвали річку Горинь річкою-вонючкою. Це й не дивно - вже більше десяти років місцевий водоканал зливає туди всі відходи і фекалії. Риба дохне, а тварини, які нап'ються водички - хворіють. Місцева мешканка Раїса Мандзюк нарікає, що від цієї води вже повиздихали багато курей. А якщо не доглянути за коровою і вона нап'ється з річки, то, бували випадки, у тварини виявляли лейкемію. Купання для людей може бути взагалі смертельно небезпечним. Тому екологічна інспекція приїхала з обласного центру до райцентру, щоб закрити водоканал. За десять років вони так і не змогли звести очисні споруди, а продовжують спускати все в річку. Запах чутно вже на в'їздах до міста. Місцеві жителі нарікають, що скоро будуть змушені в своїх будинках і дворах постійно ходити в протигазах, тому що терпіти такий сморід, вже сил немає.

- Встановили, що сольовий амоній перевищує норми в 50 разів, фосфати - в 38 разів, синтетичні поверхнево-активні речовини - у сорок разів, - констатує страшні цифри начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області Олег Ліщук.

Жителям міста водоканал постачає чисту воду. А ось очищенням вже використаної - ніхто не спантеличує. Директор підприємства говорить, що очисні споруди почали зводити ще у 2003 році. Але далі проектно-кошторисної документації та виритого котловану справа не пішла. Мовляв, держава припинила фінансування.
- Ховатися не від кого і не потрібно. Тому що, якщо немає ніяких очисних споруд, то куди ми діваємо цю воду? Куди? Ось туди і діваємо! - Пояснює директор КП «Білогір'я водоканал» Андрій Медвідь.

Державна екологічна інспекція вже не раз штрафувала підприємство. У останній раз дали припис призупинити роботу підприємства, але директор водоканалу всі вказівки проігнорував.

- У зв'язку з тим, що керівник на наші законні вимоги не реагує, ми будемо збирати матеріали та передавати їх у природоохоронну прокуратуру Хмельницької області, - каже державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища в Хмельницькій області Тетяна Ткачук.

А тим часом кожна установа і підприємство райцентру шукає свої способи, куди б подіти спожиту воду. Одні користуються старою каналізацією, інші - підпільно прокладеними трубами. Але, як не крути, струмочками і трубами бруд все одно стікає в річку.

- От у нас є каналізаційний колодязь місцевої районної лікарні, в який потрапляють нечистоти з лікарні. Звідти вони йдуть в каналізаційно-насосну станцію лікарні, а вже звідти їх викачують в річку Горинь, - каже Олег Ліщук.

А ось у районної влади все просто шикарно. Наприклад, коли в районній санепідстанції дізналися про приїзд знімальної групи, то відразу закінчили свій робочий день, залишивши на чергуванні санітарок і прибиральниць. Ясна річ, ніхто з них не зміг видзвонила свого начальника. Дуже вже сильно здивувався приїзду журналістів і голова районної адміністрації. Володимир Кобера повідомив, що у нього в районі немає ніяких екологічних проблем. Прямо міраж якийсь привидівся всім простим жителям.

- Я - чорнобилець. Був там у вісімдесят шостому році. Важко було, так. Але ми терпіли. А тут власна влада, і спеціально це робить - людей труїть. Потрібно людей захищати від цієї напасті, - нарікає Віктор гуровського, який живе неподалік від річки.

Люди дали санепідстанції та чиновникам рівно місяць - якщо проблема очисних споруд та смердючої річки залишиться, жителі пообіцяли перекрити трасу і влаштувати голодування.

Можна припустити, що проблема залишиться в будь-якому випадку. Якщо водоканал припинить свою роботу, то місто втратить води. І тоді теж почнуться бунти. А, як відомо, зупинити в нашій країні набагато легше, ніж знову запустити в роботу.

джерело kriminal.tv



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 556
Спонсорська реклама
Самі свіжі та цікаві Новини Хмельниччини : огляд, анонс та аналіз подій

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: