Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 14 січня - День святителя Василя Великого



14 січня - День святителя Василя Великого

Що за день? 14 січня 2009
14 січня - День святителя Василя Великого Святитель Василій Великий народився близько 330 року в місті Кесарії Каппадокійской (Мала Азія), в благочестивій християнської сім'ї Василя і Еміліі. Батько святителя був адвокатом і викладачем риторики. В сім'ї було десять дітей, з яких п'ять, у тому числі й матір святителя праведна Емілія, прічіслени Церквою до лику святих.

Початкова освіта святої Василь отримав під керівництвом своїх батьків і бабки Макріни, високоосвіченою християнки. Після смерті батька й бабки святитель Василь відправився для подальшого освіти в Константинополь, а потім в Афіни, де досконало вивчив різноманітні науки - риторику і філософію, астрономію і математику, фізику і медицину. Близько 357 року святий Василь повернувся до Кесарії, де деякий час викладав риторику. В Антіохії, і в 362 році він був присвячений в сан диякона єпископом Мелетій, а в 364 році присвячений в сан пресвітера єпископом Кесарійскім Євсевій.

Виконуючи своє служіння, святий Василь ревно проповідував і невпинно дбав про потреби своєї пастви, завдяки чому здобув високу повагу і любов. Єпископ Євсевій, по немочі людській, перейнявся заздрістю до нього і почав виказивать своє нерасположеніе. Щоб не виникла смута, святий Василь пішов у Понтійскую пустелю (південний берег Чорного моря), де оселився недалеко від монастиря, заснованого його матір'ю та старшою сестрою. Тут святий Василь хто в аскетичних подвигах разом зі своїм другом святим Григорія Богослова. Керуючись Священним Писанням, вони написали статути іноческой життя, прийняті згодом християнськими монастирями.

Після смерті імператора Костянтина Великого, за сином його Констанції (337-361), аріанское псевдовчення, засуджених на 1-м Вселенском Соборі в 325 році, стало знову поширюватися і особливо посилився при імператорі Валенте (364-378), прихильники аріан. Святих Василія Великого і Григорія Богослова настав час, коли Господь покликав їх з молитовного усамітнення у світ для боротьби з єрессю. Святий Григорій повернувся в Назіанзін, а святий Василь - в Кесарію, вняв письмовій прохання єпископа Євсевія, примиритися з ним. Єпископ Євсевій Кесарііскій (автор знаменитої «Церковної історії») помер на руках у святого Василія Великого, благословив його бути своїм наступником.

Незабаром святий Василь був обраний Собором єпископів на Кесарійскую кафедру (370 р.). У важкий для Церкви час він проявив себе як полум'яний захисник Православної віри, захищаючи її від єресі своїми словами і посланнями. Особливо слід відзначити три його книги проти аріанского лжеучітеля Евномія, в яких святитель Василь Великий навчав про Божестві Святого Духа і єдність Його природи з Отцем і Сином. За своє коротке життя († 379) святитель Василь залишив нам безліч богословських праць: дев'ять бесід на Шестоднев, 16 бесід на різні псалми, п'ять книг на захист православного вчення про Святої Трійці; 24 бесіди на різні богословські теми, сім аскетичних трактатів; правила монаші ; статут подвижницький; дві книги про Хрещенні; книгу про Святого Духа; кілька проповідей і 366 листів різним особам.

У непрестанних подвигах посту і молитви святитель Василь стяжал у Господа дар прозорливості і чудотвореній. Відомі випадки багато чудових зцілень, здійснених святителем Василем Великим. Сила молитов святителя Василя була настільки велика, що він дерзновенно міг випросити у Господа прощення відреклися від Христа грішникові, привівши його до щирому покаяння. За молитвами святителя отримували прощення та вирішувалися від своїх гріхів багато великі, отчаянно у рятуванні грішники. Цікавий факт. Перебуваючи на смертному одрі, святитель звернув до Христа свого лікаря іудея Йосипа. Останній був упевнений, що святитель не зможе дожити до ранку, і сказав, що в іншому випадку увірував у Христа і прийме Водохреще. Святитель іспросіл у Господа отсрочки своєї кончини. Прошла ніч, і, до изумлению Йосипа, святитель Василь не тільки не помер, але, встав з одра, прийшов в храм, сам здійснив таїнство Хрещення над Йосипом, відслужив Божественну Літургію, причастя Йосипа, передав йому повчання, а потім, попрощавшись з усіма, з молитвою відійшов до Господа, не виходячи з храму.

Святитель Василь Великий, поряд зі святителем Миколою Чудотворця, здавна користувався особливою почітаніем в середовищі російської віруючого народу. Частка мощей святителя Василія й донині перебуває у Почаївській Лаврі. Чесна глава святителя Василя благоговійно зберігається в Лаврі святого Опанаса на Афоні, а правиця його - у вівтарі храму Воскресіння Христового в Єрусалимі.



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 519
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: