Вхід на сайт

Привіт, шановний відвідувач нашого сайту!
Введіть ваші дані. Якщо потрібно, можна відновити пароль

Ввійти на сайт Реєстрація на сайті
Красилів the best » Що за день? » 3 січня - День пам'яті Княгині Ольги



3 січня - День пам'яті Княгині Ольги

Що за день? 3 січня 2009
3 січня - День пам'яті Княгині Ольги Про походження Ольги в літописах збереглися лише неясні передання. Одні летопісци вважали, що вона родом із Пскова, інші виводили її з Ізборска.

Прийнята версія, що батьки її були люди прості, а сама вона в юності працювала перевозчіцей через річку, де з нею і познайомився полювання в тих місцях князь Ігор. Красива легенда, збереглася в пізніх літописах, розповідає нам про зустріч Ігоря та Ольги.

Одного разу юному Ігорю довелося полювати біля Пскова. Опинившись на березі річки, він ніяк не міг переправи на іншу сторону, тому що в нього не було човна. І раптом князь побачив на річці човна, керовану якимось юнаків. Ігор покликав цього юнака, і наказав перевезти себе на інший берег. Опинившись у човні, князь раптом зрозумів, що його перевізником був зовсім не юнак, а прекрасна дівчина, одягнена в чоловічий одяг - це була Ольга. І почав князь говорити їй нескромние мови. Але дівчина твердо відповіла князю: «Навіщо бентежить мене, княже, нескромно словами? Нехай я молода і незнатна, і одна тут, але знай: краще для мене кинути в річку, ніж стерпеть ганьбу! »

Устидівшійся Ігор припинив свої промови. Коли Ігор повернувся до Києва, незабаром прийшла йому пора одружитися. Ось тоді й згадав князь красу та розсудливість псковской дівчата, і він узяв її в дружини.

У 945 році князь Ігор загинув від рук сусідніх древлян. Убивши Ігоря, древляне вирішили, що тепер вони вільні від зобов'язань перед київською династією. Більш того, древляне стали претендувати на київський стіл - вони зажадали, щоб княгиня Ольга вийшла заміж за древлянского князя Мала. Але характерно, що конфлікт з русамі древляне, у відповідності зі слов'янськими традиціями, спробували вирішити мирним шляхом - послали до Ольги своїх послів.

Подальше добре відомо з «Повісті минулих літ». Ольга хитростью заманити два посольства древлян в пастки і жорстоко розправилася з ними - одних послів закопала живцем в землю, інших спалила в лазні. Потім вона з'явилася в Древлянскую землю, і влаштувала трізну на могилі чоловіка, на яку запросила і древлян. За наказом Ольги її дружинники спочатку напоїли древлян допьяна, а потім їх іссеклі мечами ( «Повість минулих літ» називає цифру вбитих - 5000 осіб).

А в наступному, 946, році, Ольга разом з малолітніх Святославом вирушила в похід на древлян. Осадів головне місто древлян Іскоростень, Ольга зажадала, щоб жителі міста дали їй по три голуба і по три горобця від кожного двору, обіцяючи в разі виконання її вимоги піти. Обрадованние древляне зібрали птахів, та й дали хітрой київської княгиню. Ольга наказала своїм воїнам прив'язати кожному голуба і горобця до лапке тлеющій трут й відпустити. Голуби і горобці полетіли у свої гнізда - в Іскоростень - і місто загорівся. Серед осажденних почалася паніка, вони кинулися тікати з міста. Місто було зруйноване, а Ольга знову жорстоко розправилася з його жителями - одних повбивали, інших Ольга віддала в рабство своїм дружіннікам, а третє обклала «жахливих даниною».

Настільки жорсткий поведінка княгині Ольги показує нам методи вирішення конфліктів, які характерні для русів, - вони дотримувалися правила «кровно помсти», причому київська княгиня чотири рази мстить древлянам за смерть свого чоловіка, мстить швидко й жорстоко, в корені пригнічуючи будь-яке можливе опір. Навіть ці різні способи вирішення конфліктів у слов'ян і «роду російської» свідчать, що у русів і слов'ян зберігалися різні традиції, що мають витоком різне етнічне походження і різні форми організації суспільства.

Правління княгині Ольги при малолетнем Святославе було більш успішним, ніж її чоловіка Ігоря. Ставши правітельніцей Києва, Ольга у внутрішній політиці проводила курс на ще більшу підпорядкування слов'янських племен влади Києва. У 947 році замість полюдья вона встановила тверді розміри данини для древлян і новгородців, організувавши пункти збору данини - цвинтар (місця, де зупинялися збирачі).

Ольга сприяла поширенню на Русі християнства. У середині 50-х років X століття Ольга з великим посольством вирушила до Візантії. Там вона крестілась в християнську віру, отримавши в хрещенні ім'я Олени. «Повість минулих літ» описує хрещення княгині Ольги наступним чином. Візантійський імператор, сраженний красою і мудрістю Ольги, захотів одружитися на ній. «Я язичніца, - відповіла російська княгиня. - Якщо хочеш хрестити мене, то хрест мене сам, - інакше не хрищуся ».

Імператор виконав бажання Ольги, а потім знову запропонував стати своєю дружиною. Ольга ж відповіла: «Як ти хочеш взяти мене, коли сам христив мене, і назвав дочкою. А у християн не дозволяється це, - ти сам знаєш ». І відповів імператор: «Перехітріла ти мене, Ольга».
Теги ольга , ольги , князь , древлян , ігоря , княгині , древляне , літописах , походження , потім



Обговорити на форумі
Автор Fed Коментарів 0 Переглядів 757
Спонсорська реклама
Що за день? - Календар свят - Ми знайдемо свято на кожен день

Написати кометар
Ваше Ім'я:


Ваш E-Mail:



Код:
Включіть це зображення для відображення коду безпеки
оновити, якщо не видно коду


Введіть код: